Friday 6 January 2012

Kerepek Sukun




 Kali ni nak kongsi bicara tentang buah sukun a.k.a kerepek sukun..... Sebenarnya dah tiga kali dibuat kerepek sukun ni.... First, semasa birthday Yusof yang lepas dah buat 8 biji buah sukun..... Second, hari Isnin baru-baru ni goreng 16 biji buah sukun..... Yang ni pula....dibuat petang kelmarin tapi tak la banyak sangat ~ 6 biji saje......


Firstly....buah sukun dikupas kulitnya dan dipotong-potong......Ngah dengan Mak Lang la yang dok proses ni....Saya baru ja balik keja....so, jadi tukang tangkap gambar je la.....

Buah dikupas semua kulitnya

Belahkan buah macam dalam gambar ni la......

Ramai yang tolong tengok....termasuk saya sekali...:)

Lepas dibasuh dan dibersihkan buah sukun tadi, maka proses menyagat buah sukun pun  bermula.... Sat ja depa sagat....belum Maghrib lagi dah siap....Ramai yang pakat buat.... Aiman, Nina, Mak Lang dan mak saya.....

Sagat elok-elok...jangan tersagat tangan sendiri sudah la...

Yusof pun rajin jugak menolong........


Anak ummi ni nak sagat buah sukun @ nak posing ni???

 


Sambil depa dok sagat, Ngah pulak dok menggoreng buah yang telah disagat tadi.....


Garam dimasukkan ke dalam minyak secukup rasa semasa menggoreng..... Buah sukun digoreng bersama-sama dengan garam sehingga garing.....




Inilah kerepek yang telah siap digoreng....Dah siap goreng boleh la dihidangkan barulah dibahagikan....satu bekas untuk Pak Teh Pat......satu bekas lagi untuk Mak Lang....satu bekas lagi untuk Ngah Dah....dan satu bekas lagi pulak untuk Yusof........


Mmm....memang menyelerakan......



Memang sedap dimakan....boleh dijadikan kudapan sekeluarga....

Yusof pun suka makan kerepek sukun....




No comments:

Post a Comment